(Aschehoug 2023, 344 sider)

Geir Gulliksen har vokst opp på Kongsberg. Han har gitt ut bok med handling fra Kongsberg før, nemlig krim-romanen «In Vivo» sammen med en annen kongsbergkar Håvard Syvertsen. Den kom i 2004.

Her har Geir Gulliksen levert en slektsroman som foregår i byen Overberget fra 1950-tallet til nå. Byen minner mistenkelig om Kongsberg.

Hovedpersonen Gladys ligger for døden på sykehuset, og familiens historie kommer fram gjennom samtaler og tanker til de to gjenlevende sønnene. Her nøstes opp et liv med to menn og tre sønner der Gladys forsøker i få skikk på menn og barn.

Det som gjør boka ekstra interessant for oss på Kongsberg, er den lokale tilknytningen. Persongalleriet er som snytt ut av de gamle telefonkatalogene, og det er lett å kjenne seg i igjen i beskrivelsene av steder og gater. Kongsbergmiljøet med Fabrikken er godt beskrevet. Fikk du arbe der var du sikret. Slasker kunne sluntret unna, og de med oppdrift fikk videre utdanning i bedriften. Klengenavna er med. De kunne gi en god beskrivelse av typene. Med nye tider og stor innflytting ble skillet mellom arbeider som gikk Nedre port og funksjonærene i Øvre port borte. Men forskjellen mellom det tradisjonelle og moderne besto. Jazz, naturtomt og skandinavisk innredning var for innflytterne. Vi merker Den kalde krigen med spionfrykt og overvåking. Siste dilemma som preger boka, er fredsbevegelse og motstand mot våpenproduksjon. Hvordan det løses må du lese sjøl!

Omtalt av
Kristian Kløvstad