Vanberg (1997) 223 sider

Asbjørn Lien er en utvandra ”kongsberggutt”. Lien har bakgrunn fra Tråkka og Lien-huset (Ingeborg Lien) i dag Jonas B.Gundersen.. Han er født i 1926, praktisert som jurist og advokat og bor i dag på Borgen i Asker. Før denne romanen har han gitt ut to romaner om Åsa-folket med handling fra tida da kristendommen blei innført i Numedal og Hovin. Etter ”Hei du, bonden”, kom ”Sol og Solve” i 2001 og en ny roman er nå(vinter 2005) på beddingen med handling fra Trøndelag i Håkon Jarls tid. Så her er det en eldre herremann som i pensjonisttilværelsen skriver romaner.
”Hei du, bonden” har lagt hovedhandlingen til Jondalen og Kongsberg. Lien har jo, som nevnt, vokst opp på Tråkka, og faren hadde småbruket Barmsrud i Jondalen, så vi har her en forfatter som kjenner området og miljøet meget godt.
Handlingen i boka er tredelt, først fram til krigen, så krigsåra og siste del etterkrigsåra fram til 1957. Handlingen starter rundt århundreskiftet på et småbruk i Jondalen. Hovedpersonen er Jon. Faren Tord eier småbruket Bakkerud og har kjøring og tømmerhogst for Sølvverket når det er muligheter der. Via faren blir vi ført inn i miljøet ved Sølvverket, og Lien ser ut til å ha brukt mye lokalkunnskap, ikke minst med kallenavn. Vi følger Jon i tykt og tynt og får høre mange morsomme episoder fra konfirmasjonstida og på kongsbergmarken når familien går marken. Lien får fram miljøet både i Jondalen og på Kongsberg godt i den første delen av boka.
Søstera til Jon, Åse, får seg tjeneste på Kongsberg og seinere kjæreste og mann som bor på Tråkka samtidig som Jon begynner på Middelskolen, så dermed kommer mye av handlingen til å flyttes til sentrum av Kongsberg. Her er jo forfatteren lommekjent, og flere ganger får vi høre om ”Tråkkatrammen”. Denne trammen utafor kaféen- som den gangen lå der Kongsberg Varehus nå ligger hvor både sladder og politisk agitasjon forekom. Skolemiljøet på Middelskole og Gymnas blir vi også en del av.
Da krigen kom, melder guttene seg som frivillige, og Jon blir kjent med noen folk fra Oslo, blant annet ”Vålerenga” som kaller Jon for ”bonden”, og dermed får vi tittelen på boka da han hilser til Jon med ”hei du, bonden”. Mange kjente episoder fra krigens Kongsberg dukker opp her, og disse blir kommentert via hovedpersonene i boka. Generasjonene går sin gang med oppkalling, så Tord hører vi om i to omganger. Det er ganske mange like navn og disse er i familie, så noen ganger må en ha tunga rett i munnen for ikke å blande de forkjellige personene. Under krigen blir det skikkelig dramatisk, og her er forfatteren god i skildringen og dramatikken, spesielt etter en skyteepisode. Her føler en faktisk kulda på kroppen. Forfatteren får bakt inn flere av episodene i distriktet til handlingene her.
I tredje del føres vi ut av Kongsberg da en av hovedpersonene deltar i Tysklandsbrigaden. Her reflekteres det over holdninger, og vi blir vitne til uverdige situasjoner med kongsbergfolket på den rette sida. Ringen sluttes via den gamle bibelen som i begynnelsen av fortellingen Jon den eldre får med en eldre Jon Bakkerud anno 1696 og en ny Jon Bakkerud født 1957. Og dermed har vi fulgt flere generasjoner jondøler og kongsbergfolk i en lokal slektskrønike.

Omtalt av
Dag Kristoffersen