(Aschehoug 2004) 627 sider

Kurt Aust, eller Kurt Østergaard som han egentlig heter, har slått gjennom som kriminalforfatter i Norge. Han er oppvokst i Ikast på Jylland og utdannet pedagog. Norge og Horten blei hans nye hjemsted fra 1982. Han har skrevet fire kriminalromaner, og alle foregår i historisk tid omkring år 1700. De to første romanene Vredens dag og Den tredje sannhet foregår i Danmark, mens han flytter hovedpersonene Petter Hortten og Thomas af Boueberge til Norge i romanen Hjemsøkt som kom i 2003. Denne fikk han også Rivertonprisen for.

Kongefrykt er for så vidt en fortsettelse av Hjemsøkt, men kan godt leses uavhengig. Det må sies at det er sjelden det skrives historiske romaner med handling fra 1700-tallet, og enda mer sjeldent, ja kanskje nesten de eneste norske kriminalromaner i denne historiske rammen.
Forrige roman foregikk stort sett i Fredrikstad, Tønsberg og Horten. Kongefrykt starter i København og følger kong Fredrik 4.s reise i Norge i 1704, både til Christiania, Bergen og Trondheim, men også til Kongsberg. Så siden dette vel er første roman, og i alle fall kriminalroman, siden Mauritz Hansen som legger handlingen i historisk tid til Kongsberg, synes undertegnede bypatriot at den fortjener omtale og å bli lest av kongsbergensere.

Boka er lagt opp slik at Petter Hortten sitter i 1747 først på den danske øya Læsø, deretter ved Holmestrand og memorerer episoder fra sitt tidligere liv nesten femti år før. Selv er han en uektefødt gutt som har vokst opp på Horten gård, men som kom seg til København og fikk etter hvert tjeneste hos professor Thomas af Bouberge. Disse to, omtrent som Sherlock Holmes og dr Watson, løser mysterier og drapsgåter. Handlingen i Kongefrykt starter i 1703 i København hvor Petter bl.a. har kameraten Ludvig som kommer fra Bergen, en som seinere blir meget kjent. Seinere i romanen treffer han rådmannsønnen Petter fra Trondheim som også kommer til å bli en berømt norsk krigshelt. Meget artige påfunn av Kurt Aust å plassere disse inn i handlingen, da blir det enda mer ekte.
Bouberge blir hyret inn av kongen for å være en form for ”bodyguard” og Hortten hans hjelper. Dermed føres vi inn i hoffet og intrigene der, eller komplottet som det sies. Det bygger seg hele tiden opp jo lenger ut i historien vi kommer, og vi blir vitne til spennende og dramatiske episoder. Fra side 200 og de neste 20 sidene er vi på Kongsberg fra 13.juni 1704. De viktigste personene i Norge og Danmark med Gyldenløwe, Gabel, Wibe og Sehsted ankommer sølvbyen. Kongen tar inn hos oberberghauptmann Schlanbusch. Vi følger Hortten og de andre ned i Segen Gottes gruve, og i mørket blir det spennende! De spioneres også på noen av de høye herrer som besøker et av vertshusene i byen, og ei tønne krutt kommer til å få betydning i den seinere handlingen. Men følget drar videre til Vestfold og Jarlsberg, seinere langs kysten til Kristiansand, Bergen og over land til Trondheim hvor vi blir vitne til et skikkelig klimaks! Kurt Aust legger også inn Horttens privatliv som gjør historien enda mer intrikat og gir dobbel spenning.
Selv om boka er på over 600 sider blir den aldri kjedelig. Aust har satt seg meget godt inn i historien (etterordet retter takk til Bjørn Ivar Berg på Bergverksmuseet) og drar inn mye kunnskap på mange områder som han fletter inn. Boka er som skapt for historieinteresserte personer. Selvsagt er dette fiksjon og skapt dramatikk, og selvsagt ikke bestandig fullt troverdige innspill om en skal se nøkternt historisk på det. Men da hadde det også blitt for tørt og ikke passet som skjønnlitteratur og i alle fall ikke god kriminallitteratur.
Så til leseren av disse ord: har du ikke lest boka ennå, så løp og kjøp eller lån, denne er noe du må få med deg.


Omtaler: Dag Kristoffersen